Witaminy i minerały są niezbędne do funkcjonowania organizmu. Zatem ich dodatek do produktów spożywczych wydaje się korzystny w kontekście zdrowia. Jednakże czy wzbogacanie produktów zawsze jest bezpieczne dla organizmu? Czym wzbogaca się produkty i jaki ma to wpływ na zdrowie konsumenta?

Wzbogacanie żywności

Z tego artykułu dowiesz się:

Co to jest wzbogacanie?

Wzbogacanie to proces dodawania do żywności składników mających na celu korygować niedobory żywieniowe wśród populacji. Proces ten wykorzystuje się również w celu uzupełnienia strat powstałych w produkcie w czasie jego przetwarzania.

Typowym przykładem są tutaj płatki śniadaniowe z witaminami i żelazem, czy sól, do której dodaje się jod.

Co się wzbogaca?

Ze względu na cel wzbogacania, dzieli się go na:

Wzbogacanie obligatoryjne, interwencyjne, np.:

  • Tłuszcze w witaminę A i D;
  • Sól w jod;
  • Margarynę w witaminę A i D.
  • Wzbogacanie dobrowolne
  • Oleje roślinne jadalne w witaminę E;
  • Przetwory zbożowe w witaminy z grupy B, kwas foliowy, wapń i żelazo;
  • Soki z koncentratu w witaminę C, wapń, witaminy z grupy B, prowitaminę A;
  • Wyroby cukiernicze w witaminy z grupy B, kwas foliowy, wapń i żelazo;
  • Kawę rozpuszczalną, kiśle i kakao w magnez.

Wzbogacanie dodatkowe:

W przypadku wzbogacania dodatkowego warto wspomnieć, że producenci mają więcej swobody, jednakże wszystko musi spełniać określone warunki.

Najważniejszą zasadą wzbogacania jest to, aby dodatek nie przyczyniał się do niepożądanych zmian:

  • Barwy;
  • Smaku;
  • Zapachu;
  • Struktury produktu;
  • Jego typowych właściwości;
  • Skrócenia terminu przydatności.

Skutki wzbogacania

Wzbogacanie żywności ma na celu poprawę jakości żywności. Jego głównym celem jest:

  • Ograniczenie występowania chorób wynikających z niedoborowej diety;
  • Wyrównanie strat w produkcie związanych z przetwarzaniem żywności;
  • Udoskonalenie zamienników żywnościowych;
  • Wzbogacenie diety grup o specjalnych potrzebach (kobiety w ciąży, dzieci, osoby starsze).

Jednakże są i złe strony tego rozwiązania:

  • Wykształtowanie u ludzi złych nawyków żywieniowych, w których to dodatki są niezbędne w żywności;
  • Zwiększenie spożycia produktów przetworzonych, które są niekiedy smaczniejsze niż konwencjonalne.
Żywność wzbogacana

Czego nie wolno wzbogacać?

Jak można się domyślić, niektórych produktów nie wolno wzbogacać. Zalicza się do nich:

  • Owoce
  • Warzywa
  • Mięso
  • Drób
  • Ryby
  • Napoje alkoholowe zawierające powyżej 1,2% obj. etanolu.

Czy zawsze jest to potrzebne?

Jeśli wzbogacenie żywności przeprowadzane jest w sposób przemyślany i ma na celu uzupełnienie diety w ważne składniki to tak.

Jednakże zdarzają się takie sytuacje, kiedy to wzbogacanie nie przynosi oczekiwanego efektu. W przeszłości na Filipinach wzbogacano ryż o witaminę B2.

Okazało się jednak, że przyniosło to odwrotny do zamierzonego skutek. Ze względu na skład, witamina B2 jest żółtopomarańczowa. Kiedy konsumenci zauważyli, że niektóre ziarenka były żółte, wybierali je z żywności i wyrzucali, gdyż myśleli, że są zepsute.

Rozporządzenie opisujące zabieg wzbogacania żywności

To rozporządzenia warunkują, jakie produkty można wzbogacać i co do nich dodawać. Poniżej znajdziesz wykaz.

Niektóre środki spożywcze, do których mogą być dodawane witaminyNiektóre środki spożywcze, do których mogą być dodawane składniki mineralne:Niektóre witaminy i minerały dodawane do żywności
Oleje roślinne jadalne, margaryny Mleko i przetwory mleczne o obniżonej zawartości tłuszczuSoki owocowe, warzywne, owocowo-warzywne i nektary Napoje z udziałem soków owocowych i warzywnychKoncentraty napojów w proszku z udziałem suszu owocowegoKoncentraty deserów z udziałem suszu owocowego Zaprawy do napojów z udziałem soku owocowegoMąka i inne przetwory zbożoweZbożowe produkty śniadaniowe     MargarynyMleko i przetwory mleczne o obniżonej zawartości tłuszczu Soki owocowe, warzywne, owocowo-warzywne i nektary Napoje z udziałem soków owocowych i warzywnych, Mąka i inne przetwory zbożowe Zbożowe produkty śniadanioweWitamina AWitamina DWitamina ETiamina (witamina B1) Ryboflawina (witamina B2)NiacynaWitamina B6Witamina B12Foliany (kwas foliowy)Kwas pantotenowyBiotynaWitamina CWapń, Żelazo Jod

Więcej informacji na temat składników znaleźć można tutaj: https://eur-lex.europa.eu/legal-content/PL/TXT/?uri=celex%3A32011R1129 

Podsumowanie

Wzbogacanie żywności ma swoje plusy i minusy. Niektórzy stronią od produktów z dodatkami, zaś u innych takie wyroby stanowią podstawę diety.

Można wysnuć jednak pewien wniosek. Najlepsze dla organizmu są produkty nieprzetworzone lub niskoprzetworzone. Wzbogacanie żywności w witaminy i zioła dostarcza do nich wielu ciekawych związków, jednakże nie zawsze jest niezbędne.

Zapisz się na newsletter!

Informacje o nowościach, promocjach i kodach rabatowych

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *