Technologia

Jako producent prozdrowotnych produktów stawiamy na tradycyjne i profesjonalne rozwiązania technologiczne. W procesie produkcyjnym wytwarzamy soki NFC ( z. ang. Not from concentrate), które tłoczone są bezpośrednio z owoców. Takie soki, po rozlewie w szklane, brązowe butelki podlegają pasteryzacji.

SOKI NFC, A SOKI ZAGĘSZCZONE 

W odróżnieniu od soków zagęszczonych, soki NFC nie są wzbogacane dodatkowymi substancjami czy wodą. Soki zagęszczone, po wytłoczeniu owoców są klarowane substancją pomocniczą (którą często jest żelatyna). Następnie, sok zagęszczany jest poprzez usunięcie wody. W takiej postaci, sok jako półprodukt sprzedawany jest do producenta, który w procesie produkcji wyrobu gotowego rozcieńcza sok wodą (taka metoda pozwala obniżyć koszty transportu oraz ceny jednostkowe produktu gotowego). Soki takie tracą wiele na właściwościach odżywczych.

Bardzo trafnej segmentacji soków dokonuje Krajowa Unia Producentów Soków

Aby odpowiednio wyjaśnić proces produkcji soków NFC, należy zobrazować sobie poszczególne etapy produkcyjne:

Sortowanie i mycie

Sortowanie ma na celu usunięcie owoców, które nie spełniają naszych wymagań.  Następnie staranne umycie owoców z zanieczyszczeń, które ma decydujący wpływ na jakość i trwałość produktu gotowego.

Rozdrabnianie

Rozdrabnianie owoców ma na celu porozrywanie komórek, odsłonięcie i zmniejszenie cząstek miąższu w celu nadania mu lekkiej struktury ułatwiającej wyciskanie i odciek soku. Różnego rodzaju związki aromatyczne i barwniki zawarte w skórce można wydobyć przez jej poszarpanie w procesie rozdrabniania.

Tłoczenie

Tłoczenie soku odbywa się na prasie.  Siła docisku prasy powoduje wyodrębniania się soku od miazgi. Wytłoki owoców usuwane są z prasy, a sok przekazywany jest do rozlewu.

Rozlew

Kolejnym etapem procesu produkcyjnego jest rozlew do szklanych butelek przy wykorzystaniu profesjonalnych nalewarek.

Pasteryzacja

Pasteryzacja to ostatni etap procesu produkcyjnego mający na celu zapewnienie bezpieczeństwa i trwałości produktu na cały okres przydatności do spożycia.

Dowiedz się więcej:

Certyfikaty