Śmietankowe naleśniki z truskawkami i liofilizowaną aronią

 

SKŁADNIKI:

  • 3 szklanki posiekanych truskawek
  • 1 łyżka stołowa startej skórki pomarańczowej
  • 1/4 szklanki soku 100% z granatu Premium Rosa
  • 1 szklanka mąki pełnoziarnistej
  • 1/2 szklanki zwykłej mąki (np. tortowej)
  • 1/4 szklanki otrębów owsianych
  • 2 łyżki stołowe nasion chia lub lnu
  • 1 łyżka stołowa cukru
  • 1 łyżka stołowa proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 i 1/2 szklanki odtłuszczonego mleka
  • 1 lekko roztrzepane jajko
  • 2 łyżki stołowe oleju rzepakowego
  • 3/4 szklanki jogurtu typu greckiego
  • 1-2 łyżki stołowe soku 100% z granatu Premium Rosa
  • 2 łyżki stołowe liofilizowanej aronii

PRZEPIS:

  1. Do średniej miski wrzuć truskawki, skórkę pomarańczową i 1/4 szklanki soku 100% z granatu. Przykryj ściereczką i pozostaw na 20-30min mieszając co jakiś czas.
  2. W dużej misce wymieszaj razem mąkę, nasiona, cukier, proszek do pieczenia i sól. W kolejnej misce wymieszaj widelcem mleko, jajko i olej, a następnie dodaj jej zawartość do dużej miski. Wymiesza wszystko, tak by ciasto pozostało lekko grudkowate.
  3. Do jednego naleśnika użyj dwóch łyżek stołowych ciasta i smaż na grubej patelni (na sucho lub z minimalną ilością masła). Smaż naleśniki ok 1-2 min po każdej stronie na średnim ogniu lub dopóki nie zrobią się złote. Usmażonego naleśnika przełóż do pieca rozgrzanego do 100 stopni, by były ciepłe, aż zużyjesz całe ciasto.
  4. W małej misce wymieszaj jogurt z 2 łyżkami soku 100% z granatu. Rozsmaruj na naleśnikach, posyp liofilizowaną aronią, dodaj truskawki
  5. Smacznego!

RADA SZEFA KUCHNI:

  1. Nie polecam używać słodzików zamiast cukru