Sałatka z duszonymi warzywami, tofu i liofilizowaną dziką różą

 

SKŁADNIKI:

  • 2 papryki: czerwona i zielona
  • 1 cukinia
  • 1 cebula
  • mała puszka kukurydzy
  • 1 tofu wędzone
  • 1/3 szklanki wody
  • mąka kukurydziana, 100 g
  • mąka pszenna, 50 g
  • 1/2 szklanki gorącej wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 4 łyżeczki liofilizowanej dzikiej róży
  • ocet balsamiczny
  • oliwa z oliwek
  • ząbek czosnku
  • łyżeczka ziół prowansalskich

PRZEPIS:

  1. Cukinię, papryki i cebulę należy pokroić w kostkę
  2. Tofu również trzeba pokroić w kostkę, ale nie mieszać z warzywami
  3. Pokrojone warzywa oraz kukurydzę wrzuć do głębokiej patelni, wlej wodę i dodaj 4 duże łyżki oliwy z oliwek, całość przykryj przykrywką i duś na wolnym ogniu, aż wszystkie warzywa zmiękną. Do miękkich warzyw dodaj pokrojone w kostkę tofu i duś jeszcze około 10 minut
  4. Przygotuj spód pod sałatkę: na deskę wysyp mąkę kukurydzianą i pszenną, dodaj wody i soli zagnieć całość do uzyskania jednolitej konsystencji, rozwałkuj ciasto na cienki placek i pokrój w kwadraty o boku ok. 15 cm. Upiecz kwadraty z ciasta na suchej patelni
  5. Przygotuj sos: 5 dużych łyżek oliwy z oliwek zmieszaj z 4 łyżkami octu balsamicznego, dodaj łyżeczkę ziół prowansalskich i 4 łyżeczki liofilizowanej dzikiej róży, na koniec wyciśnij ząbek czosnku i wszystko razem wymieszaj
  6. Na upieczone kwadraty z ciasta ułóż sałatę, na wierzch połóż odsączone z wody uduszone warzywa i tofu, całość polej zgodnie z preferencjami przygotowanym sosem
  7. Smacznego! 🙂