Ameryka Północna ma swoje pancake’i z syropem klonowym – my racuchy drożdżowe.

Naprawdę świetnym dodatkiem do tych popularnych placków może być nasz wspaniały, aromatyczny Syrop z pigwowca Nasze Domowe.

Składniki:

  • 2,5 szklanki mąki
  • Szklanka mleka
  • 1,5 szklanki ciepłej wody
  • 3 dkg drożdży
  • Łyżka cukru
  • Szczypta soli
  • 1 jajko
  • Otarta skórka z cytryny
  • Olej słonecznikowy lub rzepakowy do smażenia

Zaczyn:

Zazwyczaj pierwszym etapem przygotowania placków drożdżowych jest przygotowanie zaczynu. Ominięcie tego etapu jest możliwe, ale placki będą mniej wyrośnięte – zachęcamy do poświęcenia na ten etap 20-30 minut. 

Do średniej wielkości rondla wlewamy szklankę mleka i wsypujemy 1/2 szklanki mąki. Dokładnie mieszamy i lekko podgrzewamy. Następnie dodajemy drożdże i ponownie dokładnie mieszamy. Zaczyn zostawiamy do wyrośnięcia na 20-30 minut.

Ciasto:

W dużej misce umieszczamy przesianą mąkę, szczyptę soli oraz jajko. Dodajemy zaczyn i mieszamy, a na koniec dodajemy ciepłą wodę i jeszcze raz mieszamy. Ciasto nie wymaga wyrabiania – należy zostawić je do wyrośnięcia na około pół godziny – powinno podwoić objętość.

Smażenie:

Placki smażymy na mocno rozgrzanym oleju, do uzyskania złotego koloru. Możemy sprawdzić, czy racuchy są usmażone w środku za pomocą wykałaczki.

Racuchy podajemy z Syropem z pigwowca i owocami. Możemy dodatkowo posypać je cukrem pudrem.

Smacznego!

Pigwowce w Polsce występują powszechnie, są ozdobą ogrodów na wiosnę w okresie kwitnienia. W zależności od odmiany mogą kwitnąć na biało, różowo a nawet bordowo. Kwaśny smak owoców znakomicie zastępuje cytrynę, z pigwy wytwarza się soki, syropy oraz nalewki. 

Nasz Syrop z pigwowca znakomicie nadaje się do herbat, lemoniad czy napojów ziołowych.

Jak wszystkie nasze produkty Syrop jest pasteryzowany, więcej o tym procesie możecie przeczytać tutaj: https://premiumrosa.pl/cudowna-natura-pasteryzacji/.

Zapisz się na newsletter!

Informacje o nowościach, promocjach i kodach rabatowych