Jest to niezwykle prosty i szybki w przygotowaniu przepis, który nie wymaga wielkich umiejętności kulinarnych.
W pierwszej kolejności rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni.
W małym rondelku rozpuszczamy masło. Następnie do ciepłego masła dodajemy mleko, drożdże oraz jajka.
Do miski wsypujemy mąką oraz cukier oraz odrobinę wanilii.
Składniki łączymy i wyrabiamy zwykłym blenderem – przystawką do naleśników lub w malakserze.
Ciasto bez problemu można też wyrobić ręcznie, jeśli nie macie pod ręką urządzeń.
Ciasto odstawiamy na kilka chwil, w tym czasie przygotowujemy kruszonkę.
Składniki:
Słoik konfitur Nasze domowe Jagoda:
Składniki na ciasto drożdżowe:
½ kg mąki + około 100 g mąki do podsypywania, wyrabiania i ewentualnego uzupełniania.
40 g drożdży
100 – 120 g cukru pudru
Wanilia lub ekstrakt waniliowy
2 jajka
½ kostki masła
150 ml mleka
Składniki na kruszonkę:
150 g mąki
50 g cukru pudru
¼ kostki masła
Jajko
Kruszonkę można przygotować wcześniej, jest do przepis na dużą porcję, można mrozić nie wykorzystaną część.
W misce wyrabiamy mąką, cukier, masło i jajko na jednolitą masę. Nie przejmujemy się, że ciasto się lekko lepi.
Przygotowanie jagodzianek:
Na stolnicę, lub zwykłą deskę wysypujemy trochę mąki, na którą wykładamy ciasto drożdżowe.
Chwilę wyrabiamy, w razie potrzeby podsypując mąką.
Ciasto dzielimy na 8 w miarę równych części.
Z każdej części przygotowujemy placek średnicy około 10 cm.
Na każdy placek wykładamy łyżkę stołową lub mniej konfitury jagodowej.
Placki sklejamy ,następnie na gotowe jagodzianki odkładamy na blachę – najlepiej piec je na papierze piekarniczym.
Na blachę wchodzi 6 jagodzianek, ponieważ podczas pieczenia ciasto wyrasta. Można piec piętrowo. Jeśli dodamy więcej konfitury – jagodzianki będą uroczo pękały w trakcie pieczenia.
Przygotowane jagodzianki ozdabiamy kruszonką, mogą być to nierówne drobiny ciasta, jeśli używacie kruszonki z lodówki – można zetrzeć na grubej tarce.
Jagodzianki pieczemy 30-35 minut – w zależności od tego jak zrumienione chcemy uzyskać.
Dla ozdoby możemy posypać jagodzianki cukrem pudrem. Trzeba to zrobić po wystudzeniu.
Wspaniałe jagodzianki, dzięki naszym konfiturom, można przygotować przez cały rok!