Jest to niezwykle prosty i szybki w przygotowaniu przepis, który nie wymaga wielkich umiejętności kulinarnych.
W pierwszej kolejności rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni.
W małym rondelku rozpuszczamy masło. Następnie do ciepłego masła dodajemy mleko, drożdże oraz jajka.
Do miski wsypujemy mąką oraz cukier oraz odrobinę wanilii.
Składniki łączymy i wyrabiamy zwykłym blenderem – przystawką do naleśników lub w malakserze.
Ciasto bez problemu można też wyrobić ręcznie, jeśli nie macie pod ręką urządzeń.
Ciasto odstawiamy na kilka chwil, w tym czasie przygotowujemy kruszonkę.

Składniki:
Słoik konfitur Nasze domowe Jagoda:

Składniki na ciasto drożdżowe:
½ kg mąki + około 100 g mąki do podsypywania, wyrabiania i ewentualnego uzupełniania.
40 g drożdży
100 – 120 g cukru pudru
Wanilia lub ekstrakt waniliowy
2 jajka
½ kostki masła
150 ml mleka

Składniki na kruszonkę:
150 g mąki
50 g cukru pudru
¼ kostki masła
Jajko

Kruszonkę można przygotować wcześniej, jest do przepis na dużą porcję, można mrozić nie wykorzystaną część.
W misce wyrabiamy mąką, cukier, masło i jajko na jednolitą masę. Nie przejmujemy się, że ciasto się lekko lepi.

Przygotowanie jagodzianek:
Na stolnicę, lub zwykłą deskę wysypujemy trochę mąki, na którą wykładamy ciasto drożdżowe.
Chwilę wyrabiamy, w razie potrzeby podsypując mąką.
Ciasto dzielimy na 8 w miarę równych części.
Z każdej części przygotowujemy placek średnicy około 10 cm.
Na każdy placek wykładamy łyżkę stołową lub mniej konfitury jagodowej.
Placki sklejamy ,następnie na gotowe jagodzianki odkładamy na blachę – najlepiej piec je na papierze piekarniczym.
Na blachę wchodzi 6 jagodzianek, ponieważ podczas pieczenia ciasto wyrasta. Można piec piętrowo. Jeśli dodamy więcej konfitury – jagodzianki będą uroczo pękały w trakcie pieczenia.
Przygotowane jagodzianki ozdabiamy kruszonką, mogą być to nierówne drobiny ciasta, jeśli używacie kruszonki z lodówki – można zetrzeć na grubej tarce.

Jagodzianki pieczemy 30-35 minut – w zależności od tego jak zrumienione chcemy uzyskać.
Dla ozdoby możemy posypać jagodzianki cukrem pudrem. Trzeba to zrobić po wystudzeniu.

Wspaniałe jagodzianki, dzięki naszym konfiturom, można przygotować przez cały rok!

Zapisz się na newsletter!

Informacje o nowościach, promocjach i kodach rabatowych