• blueberry forest 1525918_1920 Kopia 1
  • elder 1595360_1920
  • rose hip 990761_1920
  • aronia 1618050_1920
Na czym polega liofilizacja
liofilizacja-krzak
Owoce i jagody, z których wytwarzamy liofilizaty, rosną w czystych ekologicznie terenach. Z daleka od dróg i fabryk. Kupujemy je od plantatorów, z którymi pracujemy od lat. Znamy ich wszystkich osobiście i wiemy, że możemy im zaufać. Niezwykle ważne bowiem jest to, aby owoce i jagody poddawane liofilizacji nie zawierały żadnych szkodliwych substancji. Każdą partię zakupionych owoców i jagód sprawdzamy laboratoryjnie, tak aby przygotowany z nich proszek miał tylko lecznicze właściwości.
Zbiory zaczynamy w okresie właściwym dla dojrzewania danego owocu lub jagody. Nie przyspieszamy tych procesów, ani też nie opóźniamy. Zbieramy tylko dojrzałe. Zależy nam na jakości zebranych roślin, bowiem ich pełna dojrzałość gwarantuje odpowiednie nasycenie witamin, mikroelementów i substancji bioaktywnych, których właściwości mają charakter leczniczy.
liofilizacja-zbior
liofilizacja-mycie
Zebrane owoce i jagody są transportowane do firmy, gdzie je delikatnie wprowadzamy w proces produkcji liofilizatu. Delikatność tego procesu jest o tyle ważna, że wytwarzanie proszku odbywa się ze świeżych owoców, które w przypadku jagód są miękkie i wrażliwe na zgniecenia. Owoce i jagody dokładnie płuczemy i suszymy.
Wypłukane i osuszone owoce i jagody są przesyłane na sortownię, gdzie dokładnie sprawdzamy ich jakość, usuwamy rośliny uszkodzone, a także drobne listki, które dostały się podczas zbioru pomiędzy owoce. Starannie wyselekcjonowane owoce i jagody przekazywane są do dalszej obróbki.
liofilizacja-sortowanie (1)
liofilizacja-mrozenie
Umyte i przesortowane owoce i jagody są dynamicznie zamrażane w specjalnym urządzeniu zwanym liofilizatorem. Zamrażanie to odbywa się z zastosowaniem obniżonego ciśnienia, które na ogół jest poniżej 10 Pa, co wytwarza próżnię. Jest to o tyle istotne, że usuwanie wody w obniżonym ciśnieniu za pomocą odparowywania z owoców i jagód jest możliwe w stanie ich zamrożenia.
Zamrożone jagody i owoce są odwadniane poprzez usunięcie od 70% do 96% wody, co powstrzymuje rozwój mikroorganizmów i bardzo spowalnia procesy enzymatyczne, a jednocześnie pozwala zachować wszystkie właściwości przetwarzanych w ten sposób roślin.
liofilizacja-suszenie
liofilizacja-konfekcjonowanie
W wyniku liofilizacji otrzymujemy lekki proszek, który konfekcjonujemy do pojemniczków i szczelnie zamykamy. To nowoczesny sposób konserwowania żywności, do niedawna dostępny tylko dla astronautów, żołnierzy i ekspedycji wysokogórskich, dla których zachowanie wartości odżywczych pożywienia oraz jego lekkość i łatwość transportu były kluczowe.
Proszek otrzymany w wyniku liofilizacji można rozpuszczać w płynach lub dodawać do potraw. Liofilizowane jagody i owoce doskonale smakują z jogurtami, mogą być dodawane do koktajli, płatków śniadaniowych, sosów i sałatek. Liofilizatem posypywać można w zasadzie każdą potrawę, ważne jednak aby proszku nie gotować i nie piec - nie poddawać obróbce termicznej, bowiem ona, tak jak i w przypadku pasteryzacji, powoduje utratę cennych właściwości leczniczych owoców i jagód.
talerz
aronia pudelko
Liofilizowane rośliny zachowują praktycznie 100% swoich właściwości leczniczych. Witaminy i mikroelementy oraz substancje bioaktywne zostają w tym procesie konserwacji żywności w pełni zachowane. Otwarte pudełeczko z liofilizatem należy przechowywać w suchym pomieszczeniu z dokładnie zamkniętym wieczkiem - na nim bowiem znajduje się pochłaniacz wilgoci.
Udostępnień