Zima to czas kiedy szczególnie dbamy o zdrową i zbilansowaną dietę. Nie ma świeżych owoców na drzewach czy krzewach – często sięgamy po owoce egzotyczne. Ich wybór powiększa się z każdym rokiem, możemy trafić dojrzałe owoce passiflory czy figi.
My proponujemy koktajl na bazie ogólnodostępnych i popularnych owoców – bananów, pomarańczy i sharonu.

Sharon, znany też pod nazwą kaki i persymony pochodzi z Azji i rośnie na drzewie Hurma – hebanowcu. Do koktajli wybierajcie owoce dojrzałe.
Banany pochodzą z Ameryki Łacińskiej – to tam dojrzewają na palmach. Są niezwykle popularne na całym świecie – do Polski trafiły na początku XX wieku.
Pomarańcza – większość pomarańczy dostępnych na naszym rynku to uprawy pochodzące z Hiszpanii. Niezwykle cenione za smak i aromat – rosną na Sycylii. Pierwsze gaje pomarańczowe pojawiły się w Europie w starożytnym Rzymie.
Głóg – nasz owoc numer jeden – w Polsce występuje powszechnie, rośnie na drzewach, a zbiory mają miejsce na przełomie września i października.
Głóg to skarbnica witamin i minerałów. W ziołolecznictwie głóg ma bardzo szerokie zastosowanie – szczególnie polecany jest w dbaniu o dobre krążenie. Jest naprawdę smaczny – można pić go bez żadnych dodatków – znakomicie też uzupełni pożywne koktajle.
Składniki:
- 200 ml Soku NFC z głogu
- 500 ml soku z pomarańczy
- średniej wielkości owo sharon
- 1 banan
Wszystkie składniki miksujemy około 2 minut – w zależności od mocy miksera – tak aby połączyły się w gładki koktajl. Koktajl można podzielić na porcje i przechowywać w lodówce.
Głóg w naszym sklepie:
