Jajko na avocado z liofilizowanym czarnym bzem

SKŁADNIKI (porcja dla 2 osób):

  • 2 kromki ziarnistego chleba
  • 1 miękkie avocado
  • 1/2 surowej papryki
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 1 łyżka masła
  • kilka suszonych pomidorów
  • 2 garście mieszanki sałat
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki liofilizowanego czarnego bzu
  • sól, pieprz

PRZEPIS:

  1. Pokrój drobno cebulę i paprykę w kostkę, na dwóch talerzykach połóż sałatę, dodaj do niej pokrojone warzywa i suszone pomidory
  2. Wyłuskaj miąższ z avocado rozgnieć, dodaj odrobinę soli i pieprzu oraz 2 łyżeczki liofilizowanego czarnego bzu, rozmieszaj wszystko dokładnie do uzyskania jednolitej masy.
  3. Na rozgrzanej suchej patelni podgrzej obie kromki chleba z jednej i drugiej strony, wyjmij i posmaruj z jednej strony pastą z avocado
  4. Na rozgrzaną patelnie wrzuć łyżkę masła, poczekaj aż się roztopi i wbij dwa jajka, dodaj soli do smaku (nie mieszaj ich), usmaż sadzone z nierozbitym żółtkiem. Jak tylko białko się zetnie, zdejmij z patelni i ułóż na posmarowanych avocado kromkach chleba
  5. Kromki z jajkami ułóż na talerzach z przygotowaną sałatką
  6.  Smacznego 🙂