Granola z liofilizowanym rokitnikiem

SKŁADNIKI:

  • 1 szklanka surowej kaszy gryczanej
  • 1/2 szklanki komosy ryżowej
  • 1/2 szklanki migdałów
  • 14 daktyli bez pestek
  • 2 łyżki stołowe liofilizowanego rokitnika
  • 2 łyżki stołowe wody

PRZEPIS:

  1. Posiekaj grubo migdały, a następnie zmieszaj je w dużej misce z komosą ryżową i kaszą gryczaną
  2. Do drugiej, mniejszej miski wrzuć daktyle, liofilizowaną aronię i wodę, następnie wymieszaj wszystko dokładnie ręcznym blenderem
  3. Dodaj zawartość mniejszej miski do większej i dobrze wymieszaj aż do uzyskania konsystencji ciasta
  4. Uformuj na basze do pieczenia małe kulki, włóż do piekarnika i piecz przez 35 min obracając kulki od czasu do czasu żeby się nie przypaliły
  5. Granole pozostaw w piecu na noc by wyschły i stały się chrupiące
  6. Przechowuj w szczelnym pojemniku aż wszystkie zostaną zjedzone. Smacznego 🙂