Zbliżający się weekend czuć w powietrzu. Liście na drzewach się czerwienią, trawy szumią na wietrze. Czas na kolory w kuchni!

Do listy przyjemności weekendowych dorzucamy wspaniały kisiel malinowy.

Jego przygotowanie jest bardzo proste, a efekt niezwykły – z każdą kolejną łyżeczką przenosimy się do wspomnień o cieple rodzinnego domu, zapachu malin świeżo zerwanych, do naszej strefy relaksu.

Składniki:

W garnku o pojemności 2l gotujemy 1l wody. Dodajemy 200 ml syropu z malin i czekamy, aż ponownie się zagotuje. W tym samym czasie mieszamy mąkę ziemniaczaną z 300 ml wody.

Do delikatnie gotującego się płynu dodajemy roztwór z mąki i intensywnie mieszamy. Po wymieszaniu natychmiast przestajemy gotować. Na koniec dodajemy pozostałe 50 ml  syropu i deser jest gotowy. 

Warto pamiętać, że gęstość kisielu zależy od ilości skrobi zawartej w mące ziemniaczanej – jeśli wolicie uzyskać mniej gęsty deser wystarczy dodać mniej mąki.

Kisiel wspaniale prezentuje się w zwykłych szklankach, ale możemy podać go bardziej wykwintnie – w czarkach do deserów ozdobiony świeżymi malinami. Podane składniki wystarczą na 8 porcji kisielu. 

Zapisz się na newsletter!

Informacje o nowościach, promocjach i kodach rabatowych

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *