Czysta etykieta to termin zdobywający coraz większa popularność. Wynika to z faktu, iż świadomość ludzi na temat wpływu żywności na organizm również wzrasta. Dowiedz się, czym jest czysta etykieta i czy produkty z takim oznaczaniem faktycznie są lepsze?

Czysta etykieta

Z tego artykułu dowiesz się:

Czysta etykieta – definicja

Czysta etykieta to umowny termin określający produkt, w którego składzie znaleźć można wyłącznie składniki naturalne. Aktualnie nie ma przepisu prawnego określającego dokładnie, co termin oznacza, jednakże korzysta się z niego w przypadku produktów, których skład jest znany i dąży on do bycia jak najbardziej „naturalnym”.  Termin ten spotkać można również pod anglojęzycznym odpowiednikiem „Clean Label”. 

Czysta etykieta – od czego się zaczęło?

Badanie

W przeszłości przeprowadzono badanie, które potwierdziło, że dodatek barwników do pewnego produktu spożywczego powodował nadaktywność u dzieci. Chodziło dokładnie o benzoesan sodu, który uznano w związku z tym za negatywny dla organizmu.

Z tego powodu władze UE wprowadziły obowiązek skrupulatnego etykietowania produktów. W wyniku tej ustawy niezbędne jest zamieszczanie na nich informacji i ostrzeżeń, iż dany wybór zawiera określone substancje.

Jak to się skończyło?

W kolejnych latach nie potwierdzono podobnego szkodliwego efektu, jednakże ustawa została pozytywnie przyjęta przez społeczeństwo, które zwraca uwagę na jakość żywności.

EFSA (Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności) na przełomie ostatnich lat wystosował kilka zaleceń żywieniowych w zakresie dodatków do żywności. Z tego powodu konsumenci coraz dokładniej sprawdzają skład produktu przed jego spożyciem.

Jednak dodatki do żywności wciąż są dodawane…

Zgadza się. Jednak różnica polega na rodzaju dodatków. Dzięki temu odchodzi się od dodawania do żywności sztucznych substancji na rzecz „wartościowszych” składników odżywczych.

Co aktualnie dodaje się do żywności?

  • Barwniki naturalne lub dodatki słodzące powstające w wyniku przetworzenia owoców;
  • Emulgatory i zagęstniki na bazie skrobi i białka mlecznego;
  • Naturalne produkty np. drożdże, które po odpowiedniej obróbce naśladują aromat mięsny;
  • Produkty zbożowe po obróbce wykorzystywane są, jako zagęstniki.

Oczywiście produkcja tych „naturalnych” dodatków do żywności kosztuje i wymaga odpowiedniego nakładu pracy. Jednakże są one z perspektywy konsumenta o wiele lepiej tolerowane pod względem filozoficznym.

Dodatkowo warto wspomnieć, że wszelkie dodatki nawet te wyżej wymienione również muszą być oznaczone na produkcie. Wtedy również mówi się o ideologii czystej etykiety.

Czy produkty z czystą etykietą są lepsze?

To zależy od rozumienia pojęcia „czysta etykieta”. Wielu konsumentów kojarzy taki wyrób, jako w pełni naturalny lub organiczny. Inni zaś rozumieją taki produkt, jako ten bez sztucznych dodatków do żywności.

Warto zaznaczyć, że produkty z czystą etykietą dążą do tego, aby być jak najbardziej naturalnymi. W praktyce oznacza to, że są niekiedy bogatsze w składniki odżywcze. Szczególnie w porównaniu z produktami konwencjonalnymi.

Czy zatem produkty te ogółem określić można jako lepsze?

Ciężko jest powiedzieć czy produkty z czystą etykietą są lepsze? Termin ten jest zbyt szeroki, aby móc na to pytanie odpowiedzieć jednoznacznie.

Niezależnie jednak od tego spożywanie niskoprzetworzonych lub nieprzetworzonych produktów z reguły dostarcza do organizmu więcej składników odżywczych niż te, które zostały przetworzone poprzez obróbkę technologiczną lub dodanie do nich dodatków do żywności.

Czysta etykieta definicja

Co myśli o tym konsument?

Z biegiem lat wykształcił się pewien model wybierania produktów, w których składzie znaleźć można dodatki do żywności. Z tego powodu nakreślić można dodatki akceptowalne, tolerowane oraz nietolerowane przez konsumentów.

Akceptowane:

  • Naturalne barwniki;
  • Cukier, glukoza;
  • Oleje roślinne;
  • Skrobia ziemniaczana;
  • Skrobia;
  • Skrobia kukurydziana;
  • Żelatyna;
  • Skrobia ryżowa;
  • Białka soi.

Tolerowane:

  • Ekstrakty drożdżowe;
  • Kwas askorbinowy;
  • Syrop kukurydziany;
  • Pektyny;
  • Białka serwatkowe;
  • Lecytyna;
  • Błonnik ziemniaczany;
  • Skrobia modyfikowana;
  • Skrobia tapiokowa.

Brak akceptacji:

  • Maltodekstryna;
  • Glutaminian sodu;
  • Guma ksantanowa;
  • Uwodornione tłuszcze;
  • Karagen;
  • Kazeina;
  • MCC;
  • CMC.

Pomimo że akceptowalne dodatki wydają się z nazwy „bezpieczniejsze”, to w praktyce nie oznacza to, że wszystkie z powyższych są lepsze czy gorsze.

Według: Rozporządzenia (WE) nr 178/2002 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 28 stycznia 2002 r. wszystkie produkty dopuszczone do obrotu z reguły muszą być bezpieczne dla zdrowia. W innym wypadku nie mogłyby być sprzedawane legalnie w sklepach. 

Czysta Etykieta- Produkty ROSA wpisują się w ten trend

Marka Premium Rosa od lat pragnie jak najlepiej dbać o swoich klientów, w związku z czym już od 10 lat oferuje produkty o najwyższej jakości. Doskonałym tego przykładem są soki NFC, które wpisują się w ten trend.

Więcej na ten temat znaleźć można tutaj Soki nfc i ideologia czystej etykiety w firmie Premium Rosa 

Przeczytaj również tekst: Soki NFC

Podsumowanie

Przeprowadzone w przeszłości badanie, które okazało się błędnie ocenione, stało się kamieniem milowym zmian w zakresie bezpieczeństwa żywności. W wyniku tej nieplanowanej pomyłki powstały regulacje prawne, które dokładnie opisują to, co można dodawać do żywności. Dla konsumenta to bardzo dobra wiadomość, gdyż dzięki temu jest on bardziej świadomy, a zarazem zmniejszone jest prawdopodobieństwo wystąpienia powikłań w wyniku spożycia składników wykazujących negatywny wpływ na zdrowie.

Jak widzisz, produkty Premium Rosa wpisują się w ten trend, który zrewolucjonizował postrzeganie żywności. Jeśli zatem chcesz wprowadzić do diety produkty z „czystą etykietą”, to przejrzyj naszą ofertę dostępną tutaj https://premiumrosa.pl/

Zapisz się na newsletter!

Informacje o nowościach, promocjach i kodach rabatowych