Ciasto jagodowe z kruszonką i liofilizowaną borówką

 

SKŁADNIKI:

  • KRUSZONKA
  • 1/4 szklanki posiekanych orzechów pekan (pecans)
  • 3 łyżki stołowe mąki uniwersalnej
  • 2 łyżki stołowe brązowego cukru
  • 1 łyżka stołowa stopionego oleju kokosowego (można zastąpić masłem)
  • CIASTO
  • 2 szklanki mieszanki do pieczenia biszkoptów
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 1/2 szklanki miodu
  • 1/4 szklanki oleju kokosowego (można zastąpić innym olejem roślinnym)
  • 3/4 szklanki jogurtu cytrynowego (można zastąpić naturalnym i dodać 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny)
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki stołowe zacieru z cytryny
  • 1 łyżeczka wanilii
  • 2 szklanki świeżych jagód
  • 2 łyżki stołowe liofilizowanej borówki

PRZEPIS:

  1. Rozgrzej piekarnik do 1800C. Skrop foremkę do babki oliwą z oliwek i oprósz mąką. Odstaw na bok.
  2. Aby przygotować kruszonkę połącz wszystkie składniki w małej misce i dokładnie wymieszaj widelcem. Odstaw na bok.
  3. Połącz mieszankę do pieczenia, mąkę i cynamon w dużej misce. W średniej misce wymieszaj ze sobą stopiony miód i olej kokosowy. Dodaj i wymieszaj dokładnie jogurt, jajka, przecier z cytryny i wanilię. Dodaj mokre składniki do suchych i mieszkaj tak długo, aż uzyskasz jednolitą masę. Do ciasta dodaj jagody i delikatnie wymieszaj
  4. Delikatnie przełóż ciasto do foremkę do babki. Równomiernie posyp kruszonką. Piecz przez 40-45 min lub sprawdzaj wykałaczką i piecz do momentu aż będzie sucha. Wyjmij ciasto do ostudzenia, a następnie posyp równomiernie liofilizowaną borówką (może być też aronia).
  5. Smacznego 🙂

 

 

ZASTOSOWANE PRODUKTY